Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Β. Έβρου

Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Β. Έβρου


Ένας γνώστης της Ιστορίας μπορεί να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των δυνατοτήτων της περιοχής του Βορείου Έβρου.

Πρώτα - πρώτα γνωρίζει ότι η εγκατάσταση ανθρώπων στην πεδιάδα του Έβρου και ειδικότερα του Τριγώνου αποδεικνύεται τεκμηριωμένα (από τα ευρήματα που εκτίθενται στην Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων του Σπηλαίου Δήμου Ορεστιάδας) ότι έγινε πριν από 6.000 χρόνια. Αυτό συνέβη εξ αιτίας της εύφορης γης και της επάρκειας υδάτων στην περιοχή (Έβρος, Άρδας, Ερυθροπόταμος).

Κατά δεύτερον ένας γνώστης της Ιστορίας ξέρει πως αυτή η περιοχή είχε δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις, που αποτελούσαν το κέντρο του Κόσμου για πάνω από χίλια χρόνια. Οι πόλεις Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Αδριανούπολη (νυν Ορεστιάδα) και Διδυμότειχο αποτελούσαν το κέντρο του Κόσμου από το 330 έως το 1453.

Οι πόλεις Αδριανούπολη και Διδυμότειχο συνέχισαν να ακμάζουν μέχρι και το 1923. Ενώ η Αδριανούπολη συνεχίζει και σήμερα την αναπτυξιακή της πορεία με ταχύτατους ρυθμούς, η  Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο ερημώνουν, επειδή έμειναν αναξιοποίητες για πάνω από 100 χρόνια εξ αιτίας της αλλαγής των συνόρων και της αδιαφορίας του κεντρικού κράτους να αξιοποιήσει αυτή την περιοχή.

Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής δεν άλλαξαν. Η ευφορία της γης με την επάρκεια των υδάτων και η στρατηγική θέση της Ορεστιάδας - Αδριανούπολης, που αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, παραμένουν τα ίδια.

Αυτά τα στρατηγικά πλεονεκτήματα εμείς λέμε ότι πρέπει να τα αξιοποιήσει το κεντρικό κράτος και κυρίως, μέσα στα πλαίσια των δικών τους δυνατοτήτων, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και ο Δήμος Ορεστιάδας.