Ανοικτή πρόταση για καθιέρωση συμβόλου
(σήματος κατατεθέντος) της Ορεστιάδας
Η Ορεστιάδα είναι μια πόλη εκατό ετών και ακόμη δεν έχει να επιδείξει ένα σύμβολο (σήμα κατατεθέν), που να βοηθά τον επισκέπτη να τη συνδέει συνειρμικά με κάτι συγκεκριμένο.
Όταν λέμε Θεσσαλονίκη, αμέσως ο νους μας πηγαίνει στον Λευκό Πύργο. Όταν λέμε Αθήνα, αμέσως σκεφτόμαστε την Ακρόπολη. Όταν λέμε Επίδαυρος, έρχεται στο νου μας το Θέατρο της Επιδαύρου και όταν αναφερόμαστε στην Αλεξανδρούπολη και το Δισυμότειχο, ο νους μας πάει στον Φάρο και το Κάστρο αντίστοιχα.
Όταν, όμως, κάποιος αναφερθεί στη Ορεστιάδα, τι μπορεί άραγε να φέρει στο νου του; Θα κάνει μια προσπάθεια να σκεφτεί κάτι και ίσως ο νους του να οδηγηθεί στον απέραντο κάμπο ή στα στρατόπεδα που είναι διάσπαρτα στη περιοχή, στα οποία, πιθανόν, κάποιοι να έκαναν τη στρατιωτική τους θητεία.
Η Ορεστιάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμη μια ταυτότητα, δεν έχει ένα σήμα κατατεθέν. Το σήμα του Δήμου Ορεστιάδας είναι η Ιφιγένεια, αλλά αυτό δεν βοηθά κανέναν να συνδέσει την πόλη με την Ιφιγένεια και συνειρμικά να οδηγηθεί στη «θυσία» των Ελλήνων του Τριγώνου του Καραγάτς, που δέχτηκαν να παραχωρηθούν τα εδάφη τους υπέρ των άλλων Ελλήνων, όπως έκανε η Ιφιγένεια στην Αυλίδα θυσιαζόμενη για μια υπόθεση όλων των Ελλήνων. Αυτή την αντιστοιχία τη γνωρίζουν λίγοι και έτσι δεν μπορεί η Ιφιγένεια να αποτελέσει το συνειρμικό σύμβολο της Ορεστιάδας.
Μετά από πολλές συζητήσεις με πολλούς ανθρώπους διαπιστώθηκε ότι όλοι αναζητούν την εξεύρεση ενός συμβόλου για την πόλη της Ορεστιάδας και προτείνονται διάφορες εκδοχές. Όλοι , όμως, συμφωνούν πως είναι αναγκαίο να βρεθεί ένα σύμβολο.
Η πρώτη πρόταση, και για εμάς η πιο ρεαλιστική, είναι να δημιουργηθεί ένα άγαλμα του Ορέστη, του γιου του Αγαμέμνονα, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, ήρθε στη συμβολή των τριών ποταμών, στο Τρίγωνο του Καραγάτς και, αφού ιάθηκε, ίδρυσε την Ορεστιάδα, την σημερινή Αδριανούπολη.
Μπορεί να είναι ένα άγαλμα ή μια σύνθεση του Ορέστη πάνω σε ένα ποταμόπλοιο, για να δείχνει τον πλουν από την Αίνο, μέσω του Έβρου ποταμού, προς τη συμβολή των τριών ποταμών. Το άγαλμα αυτό πρέπει να στηθεί στο πιο εμφανές σημείο της πόλης, στην πλατεία, εκεί που βρίσκεται σήμερα το ηλιακό μανιτάρι. Να είναι μια σύνθεση καλλιτεχνική και ποιοτική, όχι ένα εμπορικό κιτς άγαλμα. Να το βλέπει κάποιος και να το θαυμάζει, όπως τα αρχαία αγάλματα. Ο Ορέστης θα παραπέμπει ευθέως στην Ορεστιάδα και η συνειρμική σύνδεση θα ήταν αυτονόητη.
Ακούστηκαν και άλλες προτάσεις. Μία από αυτές αφορά ένα άγαλμα του Νίκου Σαμαρά, ο οποίος, μέσω του Ορέστη Ορεστιάδας, έκανε την πόλη γνωστή σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει επικουρικά. Να στηθεί ένα άγαλμά του στην είσοδο του Νέου Σταδίου της πόλης. Εκεί θα είχε μεγαλύτερο νόημα και θα μπορούσε να συνδέει τον φίλαθλο με την Ορεστιάδα ως πόλη του βόλεϊ.
Μια άλλη πρόταση, και αυτή επικουρική, θα ήταν να στηθεί μια ανάγλυφη σύνθεση από μάρμαρο στην είσοδο της πόλης, λίγο μετά τα παλαιά σφαγεία, που να δείχνει τη τοποθεσία του Τριγώνου του Καραγάτς με τα τρία χωριά που αποδόθηκαν το 1923 στην Τουρκία για να δεχθεί αυτή να υπογράψει με την Ελλάδα τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Η προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές και προτείνεται να αναπτυχθεί μια διαβούλευση όλων των ενδιαφερομένων, ώστε, επιτέλους, η πόλη μας, η Ορεστιάδα, να ταυτιστεί με κάτι που της αξίζει.
Παρακάτω δίνονται ανάλογες προτομές και αγάλματα, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου, για να υπάρχει συνειρμική σύνδεση αυτών με τις πόλεις ή τις περιοχές.