Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025

Το Ελληνικό Αρχιπέλαγος

 Το Ελληνικό Αρχιπέλαγος



Το νέο πόνημα του στιχουργού Κώστα Ασμανίδη για τα Τέμπη

Ο στιχουργός Κώστας Ασμανίδης, μέλος του Δημοβουλίου Ορεστιάδας, μέσα από μια συναισθηματική βίωση των όσων διαδραματίζονται γύρω από το συντελεσθέν έγκλημα των Τεμπών συνέθεσε το παρακάτω πόνημα. 



Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025

Περιήγηση στα πολιτιστικά αξιοθέατα του Δήμου Ορεστιάδας

 

Περιήγηση στα πολιτιστικά αξιοθέατα του Δήμου Ορεστιάδας



Ένας ξένος επισκέπτης στην Ορεστιάδα αλλά και αρκετοί δημότες του Δήμου Ορεστιάδας, για να γνωρίσουν τα πολιτιστικά και τα άλλα αξιοθέατά του, πρέπει να αφιερώσουν ένα τριήμερο το λιγότερο έως και μία εβδομάδα το περισσότερο.

Η περιήγηση μπορεί να ξεκινήσει από την Ορεστιάδα και κάνοντας μία διαδρομή προς τα ΒΔ θα δει με τη σειρά τα κάτωθι αξιοθέατα:

Στην Παταγή:

Τον  Μεταβυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Στη Δοξιπάρα:

Τον Ταφικό τύμβο Ζώνης-Μικρής Δοξιπάρας.

Στο Θεραπειό:

·    Το Φράγμα Θεραπειού-Κυπρίνου,

·    τον Μεταβυζαντινό Ιερό Ναό της Παναγίας Θεοτόκου και

·    τον χώρο ίασης στο Εξωκκλήσιον του Αγίου Θεράποντος.

Στη Μηλέα:

Τον χώρο του Προφήτη Ηλία, για να θαυμάσει από ψηλά την πανοραμική θέα της ροής του Άρδα ποταμού με τους σχηματισμούς των μαιάνδρων.

Στον Πεντάλοφο:

Το Ευρωθήραμα Πενταλόφου, τον χώρο αναψυχής, διαμονής, εστίασης και την τοποθεσία φυσικού κάλλους.

Στα Πετρωτά:

Το Μουσείο Πέτρας και τον Μύλο των Πετρωτών.

Στο Ορμένιο:

·    Τον χώρο της μάχης του Ορμενίου (1371) και

·    την τοποθεσία με τα υπολείμματα του Βυζαντινού κάστρου Ορμενίου.

Στην Πτελέα:

Το Λαογραφικό Μουσείο Πτελέας.

Στο Σπήλαιο:

Την Εκπαιδευτική Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων Βορείου Έβρου.

Στα Μαράσια:

Το άγαλμα της κυράς των Μαρασίων και το φυσικό τοπίο στη συμβολή των ποταμών Άρδα και Έβρου.

Στις Καστανιές:

Τον χώρο αναψυχής του Άρδα, στον οποίο διοργανώνονται κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις του Άρδα.

Στη Νέα Βύσσα:

·   Το Παρατηρητήριο, τον χώρο αναψυχής με θέα την Αδριανούπολη,

·    το Μουσείο των Καραθεοδωρή και

·    τη Μονή της Αγίας Σκέπης και Αγίας παρασκευής.

Στην Ορεστιάδα:

·   Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας,

·   την Ιστορική  Βιβλιοθήκη Αδριανουπόλεως,

·   τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων,

·   το υπαίθριο θέατρο στο Άλσος της Αδριανουπόλεως και

·   τη χαρακτηριστική βρύση του Αθ. Απότα με την επιγραφή «ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ» και μουσική Μπετόβεν.  

Ο συνημμένος χάρτης δείχνει τη διαδρομή για αυτά τα αξιοθέατα. 


Το Παρατηρητήριο της Νέας Βύσσας

 Τα αξιοθέατα του Δήμου Ορεστιάδας

Το Παρατηρητήριο της Νέας Βύσσας



Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025

Ορεστιάδα, η πόλη όλων των Ελλήνων

 

Ορεστιάδα, η πόλη όλων των Ελλήνων


Με αφορμή την επίσκεψη Υπουργού στον Έβρο και τη δήλωσή του, ο οποίος εν τη ρύμη του λόγου του είπε ότι βρίσκεται «εκτός Ελλάδας», θέλοντας, προφανώς, να πει ότι βρίσκεται εκτός των Αθηνών, τίθεται επί τάπητος η πληροφόρηση και η διάδοση σ’ όλους τους Έλληνες ποια είναι η πόλη μας και πώς πρέπει να τη βλέπουν και να την αισθάνονται όλοι οι Έλληνες.

Η Ορεστιάδα είναι η μόνη νεότερη πόλη της Ελλάδας που δημιουργήθηκε εδώ και 102 χρόνια. Για τη δημιουργία της λήφθηκε απόφαση σε σύσκεψη στην Αθήνα στις 10 Ιουνίου 1923. Εκεί ο Νικόλαος Πλαστήρας και ο Στυλιανός Γονατάς έδωσαν εντολή στον Γενικό Διοικητή Θράκης Σπύρο Δάσιο να ξεκινήσει τις εργασίες με πίστωση 5.000.000 δραχμών.

Επιπλέον, η ρυμοτομία της νέας πόλης σχεδιάστηκε από τον Μηχανικό της Γενικής Διοικήσεως Θράκης Γεώργιο Μαγκλή και η χάραξη του σχεδίου έγινε από την XI Διλοχία Μηχανικού. Μέσα σε ένα χρόνο δημιουργήθηκε η Ορεστιάδα. Η XI Διλοχία Μηχανικού δεν έκανε μόνο την διάνοιξη των δρόμων και την κατασκευή των δημοσίων κτιρίων, αλλά βοηθούσε και τους κατοίκους στο κτίσιμο των σπιτιών τους.

Τα χρήματα αυτά ήταν χρήματα από όλους τους Έλληνες φορολογούμενους και οι εργασίες για τη δημιουργία της έγιναν από πολίτες όλης της Ελλάδας, οι οποίοι υπηρετούσαν τη θητεία τους στην περιοχή. Ως εκ τούτου ο κάθε Έλληνας πολίτης έχει συμμετοχή σ’ αυτή την πόλη, έχει ένα «δικαίωμα» κτήσης της και αυτό πρέπει να το διαδίδουμε προς πάσαν κατεύθυνση.  

Αυτή η πόλη από τα πανάρχαια χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό. Σύμφωνα με την παράδοση η Ορεστιάς (η νυν Αδριανούπολη) κτίστηκε από τον Ορέστη, τον γιο του Αγαμέμνονα, τον βασιλέα των Μυκηνών και αρχηγό όλων των Ελλήνων κατά την εκστρατεία τους στην Τροία. Ο Ορέστης ερχόμενος στη συμβολή των τριών ποταμών (Έβρος, Άρδας, Τούνζας) ιάθηκε και δημιούργησε την πόλη του, την Ορεστιάδα.

Η σημερινή Ορεστιάδα είναι η μετεξέλιξη της απολεσθείσης Αδριανούπολης.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να διαδίδεται είναι ότι, κατά τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, οι Τούρκοι απαίτησαν και πέτυχαν να δοθεί σ’ αυτούς το Τρίγωνο του Καραγάτς, που κείται δυτικά του Έβρου ποταμού, στην Ελληνική πλευρά και περιλάμβανε το Καραγάτς, τη Μπόσνα και το Ντεμερντές. Οι κάτοικοι των ειρημένων περιοχών ως μία άλλη Ιφιγένεια θυσίασαν τις περιουσίες τους για να βοηθηθεί η Ελλάδα να «κλείσει» τη σύγκρουση με την Τουρκία.

Και αυτό είναι ένας άλλος λόγος, ώστε όλοι οι Έλληνες να αισθάνονται ότι η Ορεστιάδα συνδέεται άμεσα με αυτούς, ότι είναι και δική τους πόλη.  

Για να γίνει αυτό πρέπει ο κάθε κάτοικος της Ορεστιάδας να γνωρίζει την ιστορία της, ώστε να είναι σε θέση να διαδίδει και να επικοινωνεί μέσω των social media αυτά τα ιστορικά και πλήρως πραγματικά γεγονότα.   

Ανοικτή πρόταση για καθιέρωση συμβόλου της Ορεστιάδας

 

Ανοικτή πρόταση για καθιέρωση συμβόλου 

(σήματος κατατεθέντος) της Ορεστιάδας

Η Ορεστιάδα είναι μια πόλη εκατό ετών και ακόμη δεν έχει να επιδείξει ένα σύμβολο (σήμα κατατεθέν), που να βοηθά τον επισκέπτη να τη συνδέει συνειρμικά με κάτι συγκεκριμένο. 

Όταν λέμε Θεσσαλονίκη, αμέσως ο νους μας πηγαίνει στον Λευκό Πύργο. Όταν λέμε Αθήνα, αμέσως σκεφτόμαστε την Ακρόπολη. Όταν λέμε Επίδαυρος, έρχεται στο νου μας το Θέατρο της Επιδαύρου και όταν αναφερόμαστε στην Αλεξανδρούπολη και το Δισυμότειχο, ο νους μας πάει στον Φάρο και το Κάστρο αντίστοιχα.

Όταν, όμως, κάποιος αναφερθεί στη Ορεστιάδα, τι μπορεί άραγε να φέρει στο νου του; Θα κάνει μια προσπάθεια να σκεφτεί κάτι και ίσως ο νους του να οδηγηθεί στον απέραντο κάμπο ή στα στρατόπεδα που είναι διάσπαρτα στη περιοχή, στα οποία, πιθανόν, κάποιοι να έκαναν τη στρατιωτική τους θητεία.

Η Ορεστιάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμη μια ταυτότητα, δεν έχει ένα σήμα κατατεθέν. Το σήμα του Δήμου Ορεστιάδας είναι η Ιφιγένεια, αλλά αυτό δεν βοηθά κανέναν να συνδέσει την πόλη με την Ιφιγένεια και συνειρμικά να οδηγηθεί στη «θυσία» των Ελλήνων του Τριγώνου του Καραγάτς, που δέχτηκαν να παραχωρηθούν τα εδάφη τους υπέρ των άλλων Ελλήνων, όπως έκανε η Ιφιγένεια στην Αυλίδα θυσιαζόμενη για μια υπόθεση όλων των Ελλήνων. Αυτή την αντιστοιχία τη γνωρίζουν λίγοι και έτσι δεν μπορεί η Ιφιγένεια να αποτελέσει το συνειρμικό σύμβολο της Ορεστιάδας.

Μετά από πολλές συζητήσεις με πολλούς ανθρώπους διαπιστώθηκε ότι όλοι αναζητούν την εξεύρεση ενός συμβόλου για την πόλη της Ορεστιάδας και προτείνονται διάφορες εκδοχές. Όλοι , όμως, συμφωνούν πως είναι αναγκαίο να βρεθεί ένα σύμβολο.  

Η πρώτη πρόταση, και για εμάς η πιο ρεαλιστική, είναι να δημιουργηθεί ένα άγαλμα του Ορέστη, του γιου του Αγαμέμνονα, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, ήρθε στη συμβολή των τριών ποταμών, στο Τρίγωνο του Καραγάτς και, αφού ιάθηκε, ίδρυσε την Ορεστιάδα, την σημερινή Αδριανούπολη.

Μπορεί να είναι ένα άγαλμα ή μια σύνθεση του Ορέστη πάνω σε ένα ποταμόπλοιο, για να δείχνει τον πλουν από την Αίνο, μέσω του Έβρου ποταμού, προς τη συμβολή των τριών ποταμών. Το άγαλμα αυτό πρέπει να στηθεί στο πιο εμφανές σημείο της πόλης, στην πλατεία, εκεί που βρίσκεται σήμερα το ηλιακό μανιτάρι. Να είναι μια σύνθεση καλλιτεχνική και ποιοτική, όχι ένα εμπορικό κιτς άγαλμα. Να το βλέπει κάποιος και να το θαυμάζει, όπως τα αρχαία αγάλματα. Ο Ορέστης θα παραπέμπει ευθέως στην Ορεστιάδα και η συνειρμική σύνδεση θα ήταν αυτονόητη.

Ακούστηκαν και άλλες προτάσεις. Μία από αυτές αφορά ένα άγαλμα του Νίκου Σαμαρά, ο οποίος, μέσω του Ορέστη Ορεστιάδας, έκανε την πόλη γνωστή σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει επικουρικά. Να στηθεί ένα άγαλμά του στην είσοδο του Νέου Σταδίου της πόλης. Εκεί θα είχε μεγαλύτερο νόημα και θα μπορούσε να συνδέει τον φίλαθλο με την Ορεστιάδα ως πόλη του βόλεϊ.   

Μια άλλη πρόταση, και αυτή επικουρική, θα ήταν να στηθεί μια ανάγλυφη σύνθεση από μάρμαρο στην είσοδο της πόλης, λίγο μετά τα παλαιά σφαγεία, που να δείχνει τη τοποθεσία του Τριγώνου του Καραγάτς με τα τρία χωριά που αποδόθηκαν το 1923 στην Τουρκία για να δεχθεί αυτή να υπογράψει με την Ελλάδα τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Η προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές και προτείνεται να αναπτυχθεί μια διαβούλευση όλων των ενδιαφερομένων, ώστε, επιτέλους, η πόλη μας, η Ορεστιάδα, να ταυτιστεί με κάτι που της αξίζει.

Παρακάτω δίνονται ανάλογες προτομές και αγάλματα, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου, για να υπάρχει συνειρμική σύνδεση αυτών με τις πόλεις ή τις περιοχές.  






Ορεστιάδα 11-02-2025

Από το Δημοβούλιο Ορεστιάδας 


 

Ο μεταβυζαντινός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Παταγής

 Τα αξιοθέατα του Δήμου Ορεστιάδας

Ο μεταβυζαντινός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Παταγής


Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

Κοπή βασιλόπιτας 2025

 Κοπή της βασιλόπιτας του Δημοβουλίου για το 2025 με την ευγενική χορηγία του Προέδρου